NieuwlandGeo Nico Tol - Gemeente Volendam/Edam - NieuwlandGeo
0317 42 17 11 Mail ons

“Ik werk al een aantal jaren als systeembeheerder. Omdat ik graag in mijn eigen regio wil werken, heb ik bij de gemeente Volendam / Edam gesolliciteerd. Ik ben aangenomen als systeembeheerder met als extra taken BAG data- en applicatiebeheer en GIS. Een gemeente met 28.000 inwoners kan het zich niet permitteren een GIS-specialist aan te stellen. Dus dat moet ik erbij doen. Personeelszaken stuurde me naar Nieuwland om mij in korte tijd met geo-informatie vertrouwd te maken. En ik vind het erg leuk. Het doet een beroep op mijn analytisch denkvermogen. Ik ga ook de module programmeren volgen.

Je kunt vrij technisch insteken, puzzelen met data en tabellen. Dat vind ik prachtig. En het mooie is dat je met die data tot een visualisatie komt: wat zegt dit beeld en wat zit erachter. Ik besef dat je cartografisch nauwkeurig moet zijn omdat het anders leidt tot interpretatie verschillen. Maar daar moet ik me toe zetten omdat grafische weergave niet mijn eerste belangstelling heeft. Ik vind het juist mooi de data zo te organiseren dat je er een zinvol antwoord uit kunt halen. Momenteel werkt de gemeente nog met allerlei losse bestanden waarin je je een ongeluk zoekt. Voor onderhoud en beheer van de openbare ruimte moet je autocad-lijstjes aflopen. Het wordt allemaal veel makkelijker als ik dat in een GIS heb ondergebracht.

De afwisseling in de opleiding Basis Geo-informatie tussen theorie en praktijk werkt voor mij erg goed. Het is geen droge kost. Je krijgt uitleg en vervolgens ga je zelf aan de slag. Daarmee bouw je snel vaardigheden op en doe je meteen praktijk ervaring op. De theorie beklijft dan vanzelf.”

Nico Tol