NieuwlandGeo WebGIS Publisher & WebGIS App - NieuwlandGeo
0317 42 17 11 Mail ons

10e gebruikersdag WebGIS Publisher / C-SAM Publiceer

Veelzijdigheid troef!

Op de 10e editie van de gebruikersdag waren weer veel gebruikers afgekomen. Vijf van hen gaven een presentatie over de manier waarop zij WebGIS Publisher (bij gemeenten ook wel bekend als C-SAM Publiceer) inzetten.
Uit de presentaties blijkt de ruimte voor creativiteit die met deze software te halen is. WebGIS Publisher wordt ingezet bij overheden als waterschappen, gemeenten en rijksdiensten, bij ingenieursbureaus, omgevingsdiensten, onderwijs en veiligheidsregio’s. Op de gebruikersdag worden de deelnemers altijd meegenomen in een ‘rondje langs de velden’. De getoonde toepassingsmogelijkheden leveren een veelzijdig beeld op.

Van embedded kaartmotor tot webshop

logo-geofoxxMilieu consultancy
Geofoxx richt zich als milieuadviesbureau op onderzoeken, adviezen en diensten binnen zeven expertisegebieden (bodem, ecologie, energie, ruimte, regelgeving, gezondheid en veiligheid en water). Geofoxx heeft met WebGIS Publisher een atlas voor de interne organisatie opgebouwd waarin alle beschikbare ruimtelijke informatie snel geraadpleegd en gecombineerd kan worden. Zo kunnen medewerkers met een integrale bril naar maatschappelijke vraagstukken kijken en komen tot nieuwe inzichten. Daarnaast bouwt Geofoxx aan een geo-archief waarin zij zelf en klanten projecten kunnen raadplegen.
Ze benutten de kaart eveneens voor project communicatie met medewerkers en opdrachtgevers; door te tekenen op de kaart en het invullen van een zelf gemaakt formulier wordt een quick-scan uitgevoerd en gedeeld. Voor veldinventarisaties gebruikt Geofoxx de WebGIS App.

logo_vnogEvenementen
Tijdens de startdagen van de Giro d’Italia werd WebGIS Publisher door de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland ingericht voor de koers in Apeldoorn. Vooraf werden de bijzondere locaties met WebGIS App in kaart gebracht. logo-giro-ditaliaVoor het evenement waren bijvoorbeeld 4 extra bruggen aangelegd. Hiervan werd de omgevingsinformatie ingevuld via WebGIS App en een foto mee gestuurd om een duidelijk beeld van de actuele situatie weer te geven.
Voor de meldkamer werd met widgets van verschillende themakaarten een dashboard opgezet waarbij de situatie van wielerkoers nauwkeurig op een groot scherm in de gaten kon worden gehouden.

logo_bakerwareKlantcontact
Webis Portal is een Klant Contact Centrum voor belastingkantoren van leverancier BakerWare. Medewerkers van belastingkantoren kunnen met deze software meteen zien wie er belt en welke gegevens bij deze klant horen. Om ook locatiegegevens in te kunnen zien is de software uitgebreid met de kaartviewer. WGP is volledig embed: de kaartviewer levert daarmee binnen de software aan ambtenaren een view op de locatie waarin alle relevante gegevens beschikbaar zijn. Daarnaast is er een directe koppeling tussen administratieve gegevens en de kaart en andersom. Hiermee worden bellers sneller aan een antwoord geholpen.

logo_twenteHulpverlening
Veiligheidsregio Twente gebruikt WebGIS Publisher als intra- en internet viewer. Kaarten en informatie worden met andere hulpdiensten op basis van authenticatie gedeeld. De meldkamer kan de Digitale Bereikbaarheid Kaarten (DBK) bekijken.
WebGIS App wordt gebruikt bij inspecties van de bluswatervoorzieningen. De mutaties van de status van onderhoud en bereikbaarheid van de brandkranen, geboorde putten en open water worden zo via WebGIS App doorgegeven aan de meldkamer en de informatievoorziening van de voertuigen. Door in WebGIS Publisher (Beheer) een rol te koppelen aan een themakaart kan een kaartbeheerder dynamisch toegang verlenen aan gebruikers.

waterschap-brabantse-deltaOefening met drones
Waterschap Brabantse Delta is een WebGis Publisher gebruiker van het eerste uur die al vele toepassingen heeft gemaakt. Sinds kort gebruikt het waterschap ook de WebGIS App. Bijvoorbeeld voor een flexibele en snelle inzet tijdens een calamiteit of andere processen binnen het waterschap.
Onlangs heeft het waterschap samen met defensie een oefening gedaan waarbij de kaartviewer werd ingezet. Een drone werd gebruikt om doelen te lokaliseren, in dit geval een doorbraak van een dijk. Via de kaartviewer in de commandoruimte kon de oefening worden gevolgd. De beelden van de drone toonden de vorderingen in de aanvoer van zandzakken. Vanuit de WebGIS App werden notaties en foto’s op de kaart doorgestuurd.

Logo-Kadaster2Webshop voor printing-on-demand
De topografische kaart is het domein van de voormalige Topografische Dienst, al een tijdje onderdeel van het Kadaster. Tegenwoordig kun je de topkaart schaal 1:10.000, via printing-on-demand, bestellen van een zelf te kiezen gebied. Vanuit de digitale kaart naar de webwinkel van het Kadaster naar een geprinte kaart in je brievenbus.

webgis gebruikersdag

app_fort_framedWhat’s new?

WebGIS Publisher ontwikkelt zich voortdurend. Zo is de WebGIS App inmiddels in Apple’s App Store en Google PlayStore te vinden.

In WebGIS Publisher is het volgende toegevoegd of verbeterd:
•    Feature-info Rapportage:
Er kan vanuit WGP Beheer een rapportfunctie ingesteld worden zodat in de kaartviewer feature-info als pdf geprint kan worden, incl. kaartbeeld, logo’s en foto’s.

•    Themakaart en Kaartlagen Beheer:
Het beheer van Themakaarten en Kaartlagen is vernieuwd, waarmee het beheer nog makkelijker en overzichtelijker is geworden.

•    Zelf samenstellen van de werkbalk:
De werkbalken voor de viewer zijn nu zelf te configureren. Men kan zelf een werkbalk samenstellen door gewenste knoppen aan de werkbalk toe te voegen.

•    Cyclomedia extensie:
globespotterDe laatste versie Cyclomedia Globespotter is binnen WebGIS Publisher opgenomen. Een gebruiker kan in de kaart aangeven waar de Globespotter moet starten. Met de Globespotter viewer kunt u op de locatie rondkijken. De integratie met de kaartviewer biedt verder nog de mogelijkheid om de kijkrichting en locatie via zowel de WebGIS Publisher viewer als de Globespotter viewer aan te passen.

reacties WebGIS PublisherReacties van gebruikers

“Ik heb WebGIS Publisher door de jaren heen steeds uitgebreider zien worden. Maar het wordt er niet ingewikkelder door. Dat is knap, het steekt goed in elkaar.”

“Wij zijn onder de indruk hoe foutloos het werkt, hoe snel de data wordt opgehaald, hoeveel dingen er mee gedaan kunnen worden.”

“Iedere gebruikersdag is er weer wat nieuws. Ik ben altijd positief verrast. Fijn dat er in Nederland wordt ontwikkeld, dat maakt dat er snel op klantwensen kan worden ingegaan.”

“Met de WebGIS App erbij wordt het geheel wel erg krachtig!”
Monitor_wgp_s

logo webgis publisher

Deze tekst verschijnt ook in GISMAGAZINE no.4 juni 2016
WebGIS Publisher gebruikers kunnen de presentaties downloaden.

Download presentaties

Ook interessant:
Almere in kaart 3.0


Een Loon- en maaibedrijf kreeg in korte tijd meer dan een verdubbeling van het aantal kilometers maaiwerk uit te voeren. “Er moest iets gebeuren. Met een nieuw werkgebied en nieuw personeel moesten we efficiënter gaan communiceren. Vooral de gesprekken met…

Van probleem naar WebGISApp

Bekijk aanbeveling

Al met al is de gemeente er mijns inziens erg op vooruit gegaan, nu wij platform onafhankelijk onze geoportaal webpagina’s op internet kunnen tonen. En voor mijzelf als applicatiebeheerder van C-Sam Publiceer is het allemaal een stuk makkelijker geworden de themakaarten online te zetten en te beheren.

Geoportaal gemeente Amstelveen en Aalsmeer

Bekijk aanbeveling

Uiteindelijk gaan we veel tijdwinst behalen. Maar vooral het betere inzicht maakt dat we efficiënter kunnen sturen.

Veldregistratie, W. Meijer Waterschap Groot Salland

Bekijk aanbeveling

“Ik heb met deze app MetenMelden er een maatje bij!

Apps&Maps: App MetenMelden

Bekijk aanbeveling

Ik vind de toepassing helemaal geweldig. Het is makkelijk te bedienen en levert veel tijdwinst en dus geld op.

Joep Korting – App Meten & Melden

Bekijk aanbeveling

Voor intern gebruik kunnen onze medewerkers een grote hoeveelheid themakaarten bekijken. Omdat veel medewerkers beschikken over een IPad, hebben we de themakaarten ook in de mobiele versie ter beschikking. WebGIS Publisher wordt op de IPad veelvuldig gebruikt.

C. Slierendrecht – WebGIS Publisher

Bekijk aanbeveling

WebGIS Publisher is onze kaartviewer voor locatiegebonden informatievoorziening. Door de veelzijdigheid van het product kunnen we het op verschillende manieren inzetten.

S. Stegeman – VNOG

Bekijk aanbeveling

Meer over dit kaartbeheer systeem

WebGIS Publisher