NieuwlandGeo oblieke luchtfoto's
0317 42 17 11 Mail ons

Geo obliek: nieuwe bron van informatie

Een nieuwe manier van vliegen, een nieuwe manier van fotograferen. Met geo-gerefereerde oblieke luchtfoto’s kijk je anders tegen de wereld aan.

Deze nieuwe methode van luchtfotografie is niet voor niets ontwikkeld.

Ten behoeve van cartering wordt er loodrecht gefotografeerd. Grote ingebouwde camera’s maken nauwkeurig ingepaste foto’s van steden, gemeentes, provincies en landen. Deze technische vorm van luchtfotografie is met name geschikt voor het vervaardigen van kaartmateriaal en het bijhouden hiervan.

Een groot voordeel van loodrecht fotografie is dat een aangegeven gebied door middel van overlappende opnamen volledig dekkend in beeld te brengen is. Van elke vierkante meter kan later de bijbehorende foto worden opgevraagd. Door loodrecht te fotograferen krijg je een getrouwe ruimtelijke weergave. Daarvoor is achteraf een correctie op hoogteverschillen in het landschap, lensvertekening en de stand van het vliegtuig nodig.

lufo_utrecht

Maar er gaat bij loodrechte opnamen ook informatie verloren. Je kunt niet zien wat er onder een boom schuilgaat, of een grijs vlak stoeptegels zijn of een dak van een aanbouw.

Door nu vanuit verschillende hoeken naar dezelfde locatie te kijken, geven veel geheimen zich prijs. Een nieuw obliek luchtfotografie systeem, met een opstelling van vijf afzonderlijke camera’s, kan een gebied dekkend fotograferen in vijf richtingen. Bird’s eye view, maar dan van een groep vogels tegelijk. Van elke opname wordt nauwkeurig de positie vastgelegd.

obliek_utrecht

De domtoren in Utrecht. Het verschil tussen loodrechte en oblieke luchtopname (onder).

Nieuwland heeft in samenwerking met Slagboom en Peeters een nieuwe applicatie ontworpen waarin deze geo-gerefereerde luchtfoto’s zijn opgenomen. Elk object in het gebied kan zodoende in deze viewer vanuit vier richtingen worden bekeken: Op elke positie in het gebied kan vanuit het noorden, oosten, zuiden of westen worden ingezoomd.

Luchtfotografie heeft daarnaast ook het voordeel dat je in de achtertuin kunt kijken; iets wat niet mogelijk is bij cyclorama-fotografie.

De Geo-obliek toepassing is ook in uw GIS-systeem in te brengen.

obliek_gui

 

 


Ontvang onze nieuwsberichten

Inschrijven