Natura 2000
Als we over de stikstofproblematiek praten wordt al gauw de naam Natura 2000 genoemd. In Natura 2000 gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd met als belangrijk doel het behoud van biodiversiteit. Nederland heeft ruim 160 Natura 2000-gebieden.
Al jaren is er in veel Natura2000 gebieden een overschot aan stikstof (ammoniak en stikstofoxiden). Dat komt bijvoorbeeld door uitstoot van industrie en auto’s en door mest van landbouwbedrijven. Dit is schadelijk voor de natuur en tast daarmee ook onze leefomgeving aan. Het belemmert tevens vergunningverlening voor nieuwe economische activiteiten.
Vermindering stikstof
De stelselmatige overschrijding van de Nederlandse stikstofuitstoot dwingt het huidige kabinet tot maatregelen die tot voor kort nog (politiek) ondenkbaar waren. Verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen en een forse sanering van de veehouderij lijken plotseling onontkoombare keuzes.
De gebieden in kaart
Uiteraard is het belangrijk om overal de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden te beperken of te voorkomen. Maar dichtbij natuurgebieden is de urgentie het hoogst. We hebben de gebieden in kaart gebracht met WebGIS Publisher, een Map Management Systeem voor het publiceren van digitale kaarten.
Op onderstaande kaart ziet u de Natura 2000 gebieden. De kaart toont ook andere beschermde natuurgebieden.
Ga naar de volledige kaart (full screen)
Beschrijving van de kaart
Netwerk natura 2000
Natura 2000 is het samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie bestaande uit Vogelrichtlijn- en Habitatrichtlijngebieden. Natura2000 – gebieden zijn een samenvoeging van beide en de daarin gelegen beschermde natuurmonumenten. In totaal gaat het om 160 gebieden waarvan drie mariene gebieden in de Exclusieve Economische Zone (EEZ) op de Noordzee.
De Vogelrichtlijngebieden zijn merendeels aangewezen in de periode 1986-2000. De Habitatrichtlijngebieden worden aangewezen met de aanwijzing van de betreffende Natura 2000-gebieden. De aanwijzing van deze gebieden is begonnen in 2008. Met de aanwijzing van de Doggersbank, de Klaverbank en het Friese Front zijn in totaal 157 Natura 2000-gebieden definitief aangewezen.
Dit bestand bevat de grenzen van de definitief aangewezen gebieden en de grenzen conform het ontwerp-besluit van de meeste overige gebieden. Spanjaards Duin is voorlopig aangewezen. Van twee Habitatrichtlijngebieden (Krammer-Volkerak en Zoommeer) op land bevat deze dataset de grenzen zoals die aan de Europese Commissie gemeld zijn. In deze dataset zijn begrenzingen van ondergrondse kalksteengroeven aan een aantal gebieden in Zuid Limburg toegevoegd. In tegenstelling tot het regulier Habitatrichtlijngebied maken in deze gebieden alleen de ondergrondse groeven deel uit van het Habitatrichtlijngebied.
Het bestand is bedoeld voor beleidsvorming, monitoring, evaluatie en verantwoording door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie, gebruik door andere bij natuurbeleid betrokken organisaties en particulieren.
Nationaal Beschermde Gebieden
(CDDA INSPIRE Geharmoniseerd)
In deze dataset is de zogeheten common database of designated areas (cdda) weergegeven. Deze database is onderdeel van de jaarlijkse rapportage vanuit Nederland aan de EEA. De cdda bestaat uit de natura2000 gebieden, de nationale parken en het natuur netwerk nederland.
Meer informatie over het maken van kaarten vindt u hier.
Lees over de rekenmodellen van stikstof