0317 42 17 11 Mail ons

Opleiding Basis Geo-informatie voor Veiligheidsregio’s

Er zijn grote ontwikkelingen op het gebied van geo-informatie en de toepassing daarvan in het werkveld van de veiligheidsregio’s.

Geo-informatie is van grote meerwaarde in de dagelijkse praktijk; bijvoorbeeld bij uitval van vitale voorzieningen, grote en complexe branden, controleren van pandemieën alsook voor die info die nodig is voor de toegankelijkheid (repressieve objectinformatie) en veiligheid.

Daarom heeft de veiligheidssector behoefte aan meer medewerkers met vaardigheden en kennis van Geografische Informatie Systemen. NieuwlandGeo en de Veiligheidsregio’s organiseren daarvoor gezamenlijk een opleiding voor de veiligheidssector.

Aan de verschillende cursussen en opleidingen uit het opleidingsprogramma van NieuwlandGeo hebben in de loop der jaren veel medewerkers van veiligheidsregio’s deelgenomen. Dat heeft ertoe geleid dat we nu speciaal een opleiding hebben opgezet met casussen en data van de veiligheidssector.

Inhoud

De opleiding Basis Geo-informatie is gericht op het verkrijgen van de juiste kennis en vaardigheden voor een toekomstige GIS-medewerker. Het lesprogramma bestaat uit twee blokken en bevat alle vakken en practica om met GIS aan het werk te kunnen.

Tijdens de opleiding worden klassikale colleges afgewisseld met online- en klassikale practica die deelnemers thuis, op het werk of in Zwolle doen. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

De opleiding wordt aangepast gegeven, rekening houdend met de van kracht zijnde regels van de overheid.

Lesprogramma

De volgende vakken en practica vormen het lesprogramma van de opleiding.

Blok 1 Basis GIS

 • Introductie op geo-informatie
 • QGIS Basis
 • QGIS Muteren
 • QGIS Analyses
 • QGIS Kaartopmaak
 • Werken aan opdrachten in QGIS

Blok 2 Basis Geo-Informatie

 • Informatie- en data-analyse
 • Cartografie
 • Datakwaliteit en Metadata
 • Praktijktoets met QGIS
 • Databases – SQL Basis
 • GIS en Internet

Afsluiting

 • Schriftelijk examen 

Tijdens alle practica wordt gewerkt met de nieuwste longterm release van QGIS.

Planning

Voor wie: De opleiding is bedoeld voor medewerkers van de veiligheidsregio’s met MBO+/HBO werk- en denkniveau zonder of met weinig GIS ervaring.

Wanneer: Najaar 2023 t/m voorjaar 2024. Exacte data volgen nog.

Meld u aan via onderstaand inschrijfformulier voor deze editie.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op: jvisscher@nieuwland.nl.

Lesdagen: Vaste lesdagen van de opleiding zijn de donderdag, vaak de dinsdag en soms een vrijdag.

Tijden: Alle lessen beginnen om 09:30u en eindigen om 16:00u.

Waar: Bij een veiligheidsregio in Nederland. Exacte locatie volgt nog.

Praktische informatie

Periode en studiebelasting: De opleiding neemt 14 verplichte lesdagen aan colleges en examens in beslag en 63 studiebelastinguren (of 9 lesdagen) voor het volgen van de e-learning / klassikale practicumonderdelen. De colleges vinden plaats in Zwolle. De e-learning onderdelen kunt u thuis, op uw werk of in Zwolle volgen. U maakt daarbij gebruik van de e-learning omgeving. Er is altijd docentbegeleiding aanwezig.

Investering: De kosten voor de opleiding bedragen € 4.200,- (excl. BTW) per deelnemer. De kosten voor het lesmateriaal zijn inbegrepen in boven genoemde prijs en worden verstrekt door NieuwlandGeo.

Aantal deelnemers: 8 – 12

Diploma en examen: De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen. Bij goed gevolg ontvangt de deelnemer een NieuwlandGeo-instituut diploma.

Inschrijving: Na inschrijving ontvangt u van ons binnen twee werkdagen een ontvangstbevestiging. Meldt u zich via internet aan, dan krijgt u een automatische bevestiging per e-mail. Ongeveer 2 weken vóór aanvang van de opleiding ontvangt u een uitnodigingsbrief met het programmaoverzicht en een routebeschrijving.

Na de opleiding

Resultaat: Het resultaat van de opleiding is dat de deelnemer aan het einde van de opleiding aan de slag kan met GIS voor het werkveld.

Inschrijven


Aangeboden opleiding

Deelnemer(s)

Factuur

Dit inschrijfformulier maakt gebruik van JavaScript.
Indien u Javascript niet aan hebt staan, ziet u hier geen reCAPTCHA waarin u moet aanvinken dat u geen robot bent en kunt u het inschrijfformulier niet verzenden. Schakel daarom in uw browser Javascript in. Of neem contact met ons op.


“Domein- en beleidskennis had ik al, maar inzicht in de toepassingen van geo ontbraken nog. Ik heb de opleiding met name gedaan om een breed overzicht te krijgen van het geowerkveld, om vanuit daar de koppeling te kunnen leggen naar…

Heldere koppeling tussen theorie en eigen praktijk. Floris Seijben

Bekijk aanbeveling

Joselien Folkers over de Opleiding Basis Geo-informatie (review op Springest): “Ik ben heel tevreden over de opleiding, er was veel individuele aandacht en hulp. Kwaliteit was hoog, aan de deelnemers werden ook best hoge eisen gesteld, maar altijd op ontspannen…

Joselien Folkers

Bekijk aanbeveling

Zeer verhelderende opleiding en goed gestructureerd. Ik ben weer up-to-date rondom alle GIS gerelateerde ontwikkelingen, wetgevingen en standaardisatie (nationaal en internationaal).

Guus Claessen – Grontmij

Bekijk aanbeveling

Ook mijn huidige werkgever, waar ik inmiddels al weer een tijdje met veel plezier werk, heeft de opleiding hoog op waarde geschat. Dit is voor hem van doorslaggevend belang geweest mij een baan aan te bieden.

Edwin Pleijsier – Arcadis

Bekijk aanbeveling

Ik ben een opleiding gaan zoeken die mij ondersteunt in het maken van een beleidsplan. Het is interessant om medecursisten te ontmoeten van bijvoorbeeld de luchtmacht, een veiligheidsregio en ook andere gemeenten. Zij hebben met dezelfde problematiek te maken, maar komen ook andere problemen tegen. De oplossingen die zij bedenken zijn vaak heel verschillend.

Jan Pieter Den Boer – Gemeente Elburg

Bekijk aanbeveling

Gelukkig is de dosering in de opleiding goed: er wordt niet te lang over onderwerpen doorgezaagd en er is een prettige afwisseling tussen moeilijke en makkelijke onderdelen.

Dirk Klaaren – Vitens

Bekijk aanbeveling

Volg de opleiding

Lees meer