0317 42 17 11 Mail ons

Python voor Geoprocessing scripts

De ArcGIS Toolbox bevat een breed scala aan functies voor uw analyses. Maar wat als een functie niet precies doet wat u wilt? Wat als uw situatie net even anders werkt? Dan schrijft u zelf de code voor een functie die wel doet wat u nodig heeft!

Met deze cursus leert u hoe in Python code de functionaliteiten van ArcGIS te benaderen, en deze in een script in elkaar te zetten zodat het resultaat op uw wensen aansluit.

Overzicht

De cursus heeft de volgende leerdoelen:

 • De deelnemer kent Python als programmeertaal;
 • De deelnemer is in staat om basisfunctionaliteiten van Python te gebruiken;
 • De deelnemer is in staat om Python-scripts binnen ArcGIS Desktop te gebruiken;
 • De deelnemer is in staat om eigen Python-scripts te maken.
 • De deelnemers is in staat om te gaan met controles en fouten en weet wat erbij komt kijken om goed te kunnen programmeren.

Inhoud

De cursus bevat:

Basisfunctionaliteiten

 • Een uitleg over de interface van Python;
 • Een uitleg over de belangrijkste regels in het maken van Python-script;
 • Een uitleg over de koppeling tussen ArcObjects en Python, met name de Geoprocessor;
 • Het maken van Python-scripts, met daarin variabelen als strings, numbers, lists, tuples, functions, dictionaries, Datum & Tijd en Statements (if, else, while, for, elif, Boolean);
 • Het omgaan met de Python programmastructuur voor Indentation, Commentaar, Regelonderbreking, Hoofdlettergevoeligheid en Shortcuts;

Gevorderde functionaliteiten

 • Het gebruiken van Python-scripts in ArcGIS Desktop voor bewerkingen op Attribuut tabellen, De ArcPy Module, Geoprocessing, Descripe-objects, Cursor & Row-objects, Classes, werken met datasets in Python;
 • Het maken van eigen tools en dynamische scripts;
 • Het omgaan met error-handling (fouten opsporen) en debugging binnen python-scripts;

Cases

 • Case Metingen
 • Case Waterkwaliteitsoordelen in kaart brengen

E-learning

De cursus kan ten allen tijde worden gestart en is alle dagen in de week beschikbaar.

Meldt u zich aan, en binnen 2 dagen kunt u aan de slag met uw cursus. Deze zal 60 dagen online beschikbaar zijn vanaf het moment dat u inlogt.

Praktische informatie

Voorkennis

Het theoretische gedeelte kan zonder voorkennis worden gevolgd. Voor het praktijkgedeelte is basiskennis van ArcGIS nodig. Van de deelnemer wordt MBO+ werk- en denkniveau verwacht.

Studiebelasting en lesmateriaal

De cursus neemt 16 uur (2 lesdagen) aan studiebelasting in beslag. Het lesmateriaal is Nederlandstalig en maakt gebruik van Nederlandse datasets.

Inschrijving

U ontvangt binnen 2 dagen na inschrijving de accountgegevens om in te loggen op de digitale leeromgeving. Meldt u zich via internet aan, dan krijgt u een automatische bevestiging per e-mail.

Kosten, benodigdheden en ondersteuning

De cursus is geschikt voor ArcGIS 10.x. U dient zelf hierover te beschikken.

Kosten: € 395,- (Excl. BTW)

Deze cursus wordt via e-learning verstrekt.Tijdens de cursus kunt u vragen via het forum stellen. Een docent zal beschikbaar zijn voor het beantwoorden van uw vragen.

Duur: 60 dagen toegankelijkheid vanaf het moment van inloggen.

Getuigschrift

Deelnemers ontvangen een Nieuwland certificaat wanneer zij de cursus hebben afgerond.

Inschrijven


Aangeboden opleiding

Deelnemer(s)

Factuur

Dit inschrijfformulier maakt gebruik van JavaScript.
Indien u Javascript niet aan hebt staan, ziet u hier geen reCAPTCHA waarin u moet aanvinken dat u geen robot bent en kunt u het inschrijfformulier niet verzenden. Schakel daarom in uw browser Javascript in. Of neem contact met ons op.


“Domein- en beleidskennis had ik al, maar inzicht in de toepassingen van geo ontbraken nog. Ik heb de opleiding met name gedaan om een breed overzicht te krijgen van het geowerkveld, om vanuit daar de koppeling te kunnen leggen naar…

Heldere koppeling tussen theorie en eigen praktijk. Floris Seijben

Bekijk aanbeveling

Joselien Folkers over de Opleiding Basis Geo-informatie (review op Springest): “Ik ben heel tevreden over de opleiding, er was veel individuele aandacht en hulp. Kwaliteit was hoog, aan de deelnemers werden ook best hoge eisen gesteld, maar altijd op ontspannen…

Joselien Folkers

Bekijk aanbeveling

Zeer verhelderende opleiding en goed gestructureerd. Ik ben weer up-to-date rondom alle GIS gerelateerde ontwikkelingen, wetgevingen en standaardisatie (nationaal en internationaal).

Guus Claessen – Grontmij

Bekijk aanbeveling

Ook mijn huidige werkgever, waar ik inmiddels al weer een tijdje met veel plezier werk, heeft de opleiding hoog op waarde geschat. Dit is voor hem van doorslaggevend belang geweest mij een baan aan te bieden.

Edwin Pleijsier – Arcadis

Bekijk aanbeveling

Ik ben een opleiding gaan zoeken die mij ondersteunt in het maken van een beleidsplan. Het is interessant om medecursisten te ontmoeten van bijvoorbeeld de luchtmacht, een veiligheidsregio en ook andere gemeenten. Zij hebben met dezelfde problematiek te maken, maar komen ook andere problemen tegen. De oplossingen die zij bedenken zijn vaak heel verschillend.

Jan Pieter Den Boer – Gemeente Elburg

Bekijk aanbeveling

Gelukkig is de dosering in de opleiding goed: er wordt niet te lang over onderwerpen doorgezaagd en er is een prettige afwisseling tussen moeilijke en makkelijke onderdelen.

Dirk Klaaren – Vitens

Bekijk aanbeveling